Wednesday, February 6, 2013

Tähtsad asjad Brasiiliast

Otsustasin teha väikese hariva peatüki, mis äkki kellegile huvi pakub, kel plaan kunagi siiapoole reisida või kes imestab, et kus pagana pärapõrgus ma nüüd elan:-)
Brasiilia sünonüümid on kindlasti muusika ja loodus. Ma ei pea vist hakkama pikalt seletama, miks loodus, vaadake maakaarti ja natuke pilte ning ongi selge. Tahaks aga rääkida natuke muusikast.
Brasiilias olles hämmastab kindlasti inimesi see, kuidas enamik inimesi teab nii paljude laulude sõnu ja alati valjuhäälselt kaasa laulab. Lisaks selgub inimestega lähemalt tuttavaks saades, et nad mängivad ka mõnda pilli. Suur au neile on mängida blocode bändides ning on täiesti tavaline ärgata hommikuti selle peale, et aias laulab kaunil häälel mõni naabrimutt. Täiesti tavaline on ka see, et peole minnes oskavad mehed tantsida forrot, sambat jms paaristantse nii et tantsupeod pole siin ainult elektroonilise muusika järgi rütmilised tõmblused, vaid midagi enamat (elektroonilise muusika pidusid on ikka ka, ärge minust valesti aru saage).

Kõige tähtsam brasiilia  muusika stiil on muidugi samba, alguse saanud Bahiast (üks Brasiilia osariikidest), kus see koos  aafrika orjadega sisse imporditi. Tol ajal importkaubale veel nii kõrgeid tollimakse polnud aga hea kraam saadi sellegi poolest "kaubaga" kaasa. Lisaks sambale on ju tänu aafrikast toodud orjadele Brasiilias ka capoeira nö. võitlustants või mäng, mida silmal ilus vaadata ja kehal hea teha.
Esimest korda mängiti sambat Rio karnevalil 1917 aastal, kuid sambat mängiti loomulikult ammu enne seda.
Siin mõned samba laulikud (kuna autoriõiguste tõttu on youtube lingid kasutud, siis täiendan letras.com.br linkidega - seal võimalik ka sõnu lugeda ja ise kaasa laulda :) :
Beth Carvalho https://www.letras.com.br/beth-carvalho
Jorge Aragao http://www.youtube.com/watch?v=OecgJ9j4Q5c
Seu Jorge  https://www.letras.com.br/seu-jorge


Maailmale on vist tuntuim brasiilia muusika stiilidest bossanova, aretatud mix sambast ja jazzist eelmise sajandi 50ndatel. Bossanova säravaim pärl, mida igaüks teadma peaks on Tom Jobimi ja Vinicius Moraese loodud  "The Girl of Ipanema".  Imelikul kombel pole ma siin Rios olles bossanovat peaaegu üldse kuulnud, üks mu sõber väitis, et seda kuulavad vanemad inimesed ja ma ei ole "vanainimese kohtadesse " sattunud rohkem kui üks kord kui N mind kontserdile kutsus.
Kuula siit loo originaali: Garota de Ipanema

.Lisaks  bossale ja sambale on muidugi  forro, mis nagu sambagi, on ka tantsustiil. Forro sai alguse kirde Brasiiliast ja räägitakse, et nimi tähendavat "for all". See kõlab küll pigem inglise keelsete giidide väljamõeldisena ning usutavamana kõlab väide, et forro on lühend sõnast forrobodó, mis tähendab suurt pidu.
Kuulsaim forro laulja on Luiz Gonzaga. Kui algselt lauldi peamiselt elust kirde-Brasiilias, koduigatsusest jms siis nüüdsed lood on ikka armastusest, kirest ja armukadedusest.
Kes tahab aimu saada forrost, siis selle video järgi saab põhisammu selgeks:
http://www.youtube.com/watch?v=LYJXbXDNnbk
Forro ajaloo kuulsaim lugu on aga siin: Luiz Gonzala "Asa Branca"

 Lisaks nimetaksin veel selliseid stiile nagu  sambast aretatud pagode ja sambadido. Ka tropicalismo, frevo, lambada, sertanejo juured võib leida ikkagi sambast. Ka funk olevat sündinud 1980ndatel Rio favelates, praegu aga toimuvad favelates tihti nö. "ülelinna" funk peod, mida selle muusika austajatel kindlasti külastada tasub.

Brasiilia pop -ja rockmuusika nimedest tasub uurida selliseid nimesid nagu:
Tim Maia (üks minu lemmikuid) Que beleza
Ed Motta Colombina
Milton Nascimento Travessia
Roberto Carlos Eu te amo
Marisa Monte Depois ,  Universo ao Meu Redor ja Nú Com A Minha Música ja
Legião Urbana Indios
Gilberto Gil Esperando na janela
Caetano Veloso Você é linda
Kel huvi veel rohkem süüvida, siis on mulle mainitud selliseid nimesid nagu Crioulo, Casuarina, Los hermanos, Roberta Sá, Chico Buarque de Holanda, Paulinho da Viola, Lenine jne. Kindlasti unustasin kellegi tähtsa siit listist välja aga antagu mulle andeks. See on lihtsalt üks väike läbilõige, mida huvi korral ise edasi uurida.

Veel mõned terminid, mida tasuks teada enne Brasiiliasse tulemist või vähemalt siit lahkudes:
Capoeira - see ei ole popp kokteil, vaid muusika ja tantsuelementidega miksitud võitluskunsti liik. Jällegi pärit  aafrika orjade ajast. Tants käib nii, et üks või kaks tantsivad ringi keskel, ülejäänud plaksutavad ringis kindlat rütmi. Capoeirat saab õppida nii Eestis kui loomulikult Rios  Vt. videot http://www.youtube.com/watch?v=l5dW8ngU-z0
Feijoada - brasiillaste rahvustoit. Üldjuhul süüakse seda nädalavahetusel, see keedetakse kokku ubadest ja rupskitest. Süüakse koos riisi ja farofaga (farofa on röstitud  manioki jahu segu, meenutab natuke meie võiga praetud riivsaia).
Caipirinha - vot see on see kokteil, mida Euroopas saad peentes klubides hingehinna eest osta. Tegelikult on caipirinha üsna odav jook ja Brasiilias on ta ka oluliselt maitsvam kui Euroopas (või siis vähemalt Eestis, oskan võrdluseks öelda). Klassikaline caipirinha koosneb puruks tambitud laimist, suhkrust, jääst ja cachacast. Mis on cachaca? See on suhkruroost tehtud kange alkohol, midagi viina ja tequila sarnast.
Churrasco - see ei tähenda ainult vorsti või liha, pigem kutsutakse nii suurt grillpidu, mis tähendab mitmetunnist (liha) söömaaega, meie mõistes nagu grillipidu.

Lisaks veel mõned väited, mis mulle tundub erinevatest jutuajamistest, vajavad täpsustamist:
Brasiillased ei ole ainult tumedanahalised, jah, siin on neid rohkem kui Eestis aga väga paljudel brasiillastel on heledam nahk kui minul. Ka sinised silmad ei ole siin täielik haruldus, eriti Lõuna-Brasiilias, kus on palju Saksamaalt eelmise sajandi algul emigreerunuid, on siniseid silmi ikka näha. Väga paljudel brasiillastel on sugulased Euroopas, miks? uurige ajalugu:)
Ei siin ei tehta pidevalt voodood. Brasiilia on katoliiklik maa ja katoliiklik usk on siin valdav. Jah, siin on ka candomble usku, mis pärineb Aafrikast ja mille osa on ka ohverdamine - lillede, toidu, alkoholi aga ka loomade ohverdamine. Kindlasti torgib keegi ka kodus nõeltega naabrinaise näoga nukke aga see on pigem ebatavaline kui tavaline.
Siin ei hüppa ringi igal pool ahvid. Rio on küll metsadest ümbritsetud ja ahvipoisse võib mõnel pool näha aga tegemist on siiski cityga, tänavatel on asfalt ja linnas on kanalisatsioon. Täpsuse huvides peab muidugi märkima, et slummides ei pruugi kõik alati nii ladusalt voolata ja linnas on ka kindlasti tänavaid, kuhu asfalt ei ulatu.
Brasiilia naisi on väga ilusaid ja vähem ilusaid. Ma olen aru saanud, et neid erinevalt eestlastest häirib ja ärritab kui hakatakse rõhuma seksikate ja ilusate brasiilia naiste müüdile (või siis faktile).  Seda peetakse labaseks lähenemiseks, kahju, et Eestis veel ei peeta:( Ajakirjandusest on siiski silma jäänud, et Rio de Janeiro naisi peetakse ilusamateks kui teiste piirkondade omasid:)
Ei siin ei käida paljaste rindadega mööda tänavaid ega ka mitte randasid. Need sulgedega naiste pildid, mida te näinud olete, on tehtud karnevali paraadil.
Kõigil brasiillastel ei ole kunstrinnad ja kõigile isegi ei meeldi kunstrinnad.
Nii imelik kui see ka ei ole, kõigile brasiillastele ei meeldi isegi jalgpall aga enamusele meeldib.
Siin ei käi ka vahetpidamata tulistamine narkodiilerite ja politsei vahel. Linnas on tavaline linnaelu, kuskil ilmselt püütakse ka pätte aga elu ei ole nagu filmis "Jumalate linn" Isegi enamikes favelates ehk slummides ei ole selline elu.
Ka favelates ei ela ainult üks kurjategijate kamp vaid tavalised tööl käivad, kuigi vaesed inimesed. Mingi väike osa on pätte ka ja suures osas favelates on politseivalve ning need peaks teoorias olema pättidest puhtad. Sulle ei panda nuga kõrile või ei kihutata kuuli kerre kui sa nendesse favelatesse lähed, neis saab isegi valge inimene elada ja mitmetes on juba hostelitki. Eriti magusa asukohaga favelate pärast käib aga kinnisvarahaidel juba kisma.
Erinevalt ülejäänud Lõuna-Ameerikast räägitakse siin portugali keelt.




1 comment: