Wednesday, May 8, 2013

Bip Bip ehk baaripidamise uued suunad

Lisaks kannatamisvõimele ühendab brasiillasi eestlastega ka äärmiselt kehv teenindusoskus või teenindusvalmidus. Kuigi nad on märksa paremad suhtlejad, eelistatakse suhelda oma kolleegidega või sõpradega, mitte kliendiga. Kiire ja asjalik teenindus on pigem suur erand ning pigem üksikute populaarsete (see ka üks põhjus ilmselt, miks nad populaarseks said)  restoranide pärusmaa. Kui soovid siin kiiresti ja võimalikult soodsalt söönuks saada, siis vali per quilo (ehk kaalupõhine buffee). Seal sõltub söögi kättesaamine sinu oma käteosavusest ja kiirusest, vaid joogi toob sinu soovile vastavalt ettekandja.
Täna sain lõpuks ära käia legendaarses baaris Bip Bip, mida mulle juba ammu soovitati. Olin sealt mitu korda mööda käinud aga kuna parasjagu muusikat ei mängitud, siis ei otsustanud jääda. Täna oli teistmoodi. Olime ühe tuttavaga kokku leppinud kohtumise seal baaris ning kui kohale jõudsime, olid pillimehed ilusti juba paigas aga veel ei laulnud. Omanik (ning baari ainus töötaja ühes isikus) istus veidi pahura olemisega lauas ja seletas paari sõbraga. Üks laudkond oli tänaval juba istet võtnud, rohkem laudu ei olnud välja pandud ja sees ka ruumi polnud. Niisiis võtsime omaniku soovitusel ise hunnikust laua, tassisime tänavale, panime üles. Rob pani ka lina lauale ja tõime endale toolid. Siis tuli isu ka õlut võtta, käisime ise külmkapist õlut võtmas ja omanik ilmselt pidas siis silma peal kui palju me joome. Enne kui muusikud mängima hakkasid, manitses omanik kõiki kuss olema, et ikka muusikat kuuleks ning kui keegi mõnes oma väljatassitud lauas lobisema kippus, tabas teda omaniku kuri pilk. Lauldi ja mängiti sambat ja see oli imeilus kuulata tõesti. Vahepeal kandsime endale aga ise õlut juurde. Mõned inimesed tahtsid pitsi kangemat ja ka selle valasid nad endale ise välja. Kui tuli soov lahkuda, siis lihtsalt mindi omaniku lauast läbi ja viidi talle raha. Me koristasime ise oma klaasid ka ära aga pesema ei hakanud. Lauda ka tagasi ei viinud.  Muuseas see baar on oma live samba esituste pärast väga kuulus. Koht on olnud avatud 1968 aastast alates ehk siis 44 aastat. Positiivne on see, et toetatakse mitmeid abivajajaid ning muusikakuulajatele pannaksegi südamele annetada, annetuste saajatest saab baaris ka lähemalt lugeda. Südamlik projekt aga  see iseteenindamise osa ja torssis omanik baarinurgas kalkulaatoriga muudkui midagi kokku löömas oli lihtsalt absurdselt naljakas. Teisalt tore äriidee, milleks palgata uimaseid teenindajaid kui kliendid selle kõik ise ära teevad ja saavad joogid pealegi palju kiiremini kätte ning on seega rahulolevamad:)

2 comments:

  1. lahe, teeks ka prooviks ühe sellise baari

    ReplyDelete
  2. Siin ka väike tõestus otse kohalikust meediast, et ma ei aja teile kärbseid pähe: http://www.timeout.com.br/rio-de-janeiro/en/bars/venues/636/bip-bip

    ReplyDelete