Tuesday, May 7, 2013

Kust läheb brasiillase kannatuse piir

Juba mõnda aega olen omaette mõlgutanud mõtteid teemal, kumbal rahvusel on suurem kannatamise võime, kas eestlastel või brasiillastel. Ma ei hakka laskuma ajalooliste kannatuste tasemele, selge see, et mõlema riigi põlisrahvusel on olnud kannatusi kõvasti ja nagu laulusõnad ütlevad eestlaste kannatuste kohta, oli meil katk ja seejärel nälg ja nälga ettevalmistav nälg. Minu mõtted liikusid käesolevas ajas. Olgem ausad eestlaste ära kannatamise võime on imetlusväärne - vähenda niigi alaväärseid palkasid, tõsta hindasid, varasta ups vaheta maatükke, mürgelda elektriga, eestlane ei karju, ei pane autosid põlema, nohistab võibolla natuke pahaselt kui sõbraga viinaklaasi tõstab aga kannatab kõik ära, sest kuidas siis muidu ikka saab.. kuskilt leitakse ikka see rahanatuke kõik kinni makstaja elatakse edasi, võib-olla ainult natuke suuremate maohaavadega kui enne.
Brasiillaste elu vaadeldes, siinset hinnataset tunnetades, tekivad samad küsimused. Kuidas inimesed ära elavad ?  Sellele küsimusele mul jätkuvalt vastust pole. Ka siin ei põletata autosid, ei tehta midagi kardinaalset korruptsiooni vastu vmt. Ühesõnaga elatakse vaikselt edasi.
Erinevalt Eestist on siin aga päris tihti elekter ära. Kui täna hommikul suure vihma ja tugeva tuulega jälle elekter tükiks ajaks kadus ning õhtupimeduses koju tulles ka veel pool kvartalit kottpime oli, siis küsisin oma korterinaabrilt, et kas tõesti ainult mulle tundub aga näiteks ajakirjanduses ei pahanda keegi nende elektrikatkestuste üle. Kui Eestis on kuskil kasvõi kaks tundi elekter ja/ või hoidku Jumal selle eest internet ära, siis on järgmiase päeva ajalehed kogu pahameelt täis trükitud. Selle peale tulid kuldsed sõnad: "Rios lähevad inimesed tõeliselt närvi ainult siis kui keegi läheb jalgpalli, õlle, samba või karnevali kallale. Muud asjad neid lihtsalt ei huvita." Näiteks toodi juhtum, kus keegi üritas vähendada riigi poolt sambakoolidele makstavat toetust kuna neid summasid oleks märksa rohkem vaja näiteks haridusele. Loomulikult tõusis sellest paanika, sest kes siis on nõus karnevali kohalt kokku hoidma.

No comments:

Post a Comment