Thursday, May 16, 2013

Ettevalmistused Worldcup-iks ja OM-iks

Ma natuke mäletan oma varajasest lapsepõlvest saginat, mis toimus enne Moskva Olümpiamänge Tallinnas, kuigi meile vist ehitati ainult 2 hotelli ja postkontor, oli saginat palju.  Riot on tabanud samuti tõeline ehitus, reorganiseerimise ja restaureerimise palavik.
Ükskõik, kus ma viimase paari kuu jooksul ööbinud olen, igal pool ärkan varahommikul kopsimise, puurimise või saagimise häälte peale. Kui mööda Costa Verdet reisisime, siis Brett juba soovitas, et küsi neilt otse, mis kell nad hommikul puurima hakkavad, sest meil polnud ühtegi pousadat või hotelli, kus vähemalt naabermajas poleks hakatud varavalges ehitustöödega pihta. Nüüd on töödega alustanud ka minu Santa Teresa naabrid, igal hommikul punkt kell 8 hakkab lihvimine pihta. Tegelikult on vahva, Rios ringi jalutades jääb silma väga palju arhitektuuriliselt kauneid ehitisi, paljud neist on vajunud miskipärast unustusse ja nende ilu näevad ainult friigid nagu mina, kes jumaldavad vanu maju. Korda tehakse terved kvartalid linnasüdames, mis on enamike turistide poolt täiesti avastamata maa. Elades ja liikudes vaid Copacabana ümbruses, võib jääda mulje, et Rios ei ole eriti palju ajalugu, tegelikult on seda igal nurgal, väljaarvatud siis Copacabana-Ipanema-Lebloni nurgal, mis on suhteliselt uued linnajaod ja esimene neist ka arhitektuurilises mõttes täiesti iseloomutu. Kes nüüd arvab, et oleks õige aeg tulla Riosse kinnisvara soetama, siis võite rahumeeli tulemata jätta, hinnad on juba lootusetult kosmoses ja targem oleks pigem raha koguda ja oodata, millal see kinnisvara õhupall siin pauguga lõhki läheb. Linnailu nautima ja puhkama võite aga tulla küll ,selleks on mai kuu muuseas üks parimaid aegu - taevas on selge, vihma praktiliselt ei saja, päike pole enam nii tugev kui suvel aga päevane temperatuur ulatub siiski 28-30 kraadini, õhtud võivad olla kampsuni ilmaga. See on minu teine mai kuu Rios ja tõesti üks mõnusamaid ja huvitavamaid aegu siin.
Lisaks linna vuntsimisele käib kõva töö ka staadionitega. Hiljuti avati paarikuise hilinemisega ikka veel mitte päris valmis Maracana staadium. See maailma kuulsaim staadion, mis valmis 50ndatel ja 69aastal püstitas pealtvaatajate maailmarekordi, peaks võõrustama  jalgpalli MM-i finaalmängu. Staadionite ehitamisega on Brasiilia küll veits jänni jäänud, mõni äsjavalminud staadion on juba uuesti remontigi läinud, sest tööd on tehtud üle jala.
Lisaks suurele ehitustöödele käib kõva promo inglise keele õppele. Kuulsin, et valitsus pidavat ühes linnas isegi lõbutüdrukute keelekursuse kinni maksma - see pole kontrollitud fakt minu poolt vaid "naised saunas rääkisid" jutuajamine ühe brasiillasega. Keeleõpet oleks enamikele restoranitöötajatele küll hädasti vaja, samuti hotellis oleks loomulik, et staff valdab vähemalt algtasemel inglise keelt. TElekas olevat isegi üks eksperimentaalne saade olnud, et näidata, kuidas turistid siin erinevatesse linnadesse saabudes hakkama saavad. Avastati igasuguseid naljakaid asju, näiteks pealinna Brasilia lennujaamas püstitati uhke turismiinfo punkt aga huvitaval kombel arvati,e t õige koht selleks on lahkuvate lendude saal, mitte saabuvate..




No comments:

Post a Comment